Een Zakelijke Tekening in 4 stappen

Op mijn blog heb ik al veel verteld over symbolen en andere visuele bouwstenen. Maar hoe maak je soep van die ingrediënten? Hoe breng je ze samen tot één geheel? In deze blog de vier stappen naar een zakelijke tekening.

De vier stappen naar een zakelijke tekening: 1) kernwoorden 2) structuur of template 3) schets 4) uitwerking

Als je begint met zakelijk tekenen begin je vaak met het tekenen van icoontjes. Dan volgen kleur en schaduw. Maar hoe breng je alles samen en maak je nou een echte ‘tekening’? Hieronder leg ik uit hoe je dit aanpakt.

1. Inhoud bepalen

Voordat je überhaupt je stift/potlood oppakt bedenk je eerst: wat wil ik vertellen? Wat is het verhaal dat ik wil overbrengen en wat zijn hier de kernelementen van? De vijf W’s (wie, wat, waar, waarom, wanneer) kunnen je hierbij helpen.

Als je het, net als ik, lastig vindt alles in je hoofd te ordenen kun je de kernelementen op een A4tje schrijven, of nog beter: op sticky-notes. Schrijf op elke sticky een hoofdonderwerp. Zo kun je de verschillende elementen van je verhaal direct ordenen. En eventueel de volgorde bepalen.

Heb je de kernwoorden bepaald? Bedenk er dan iconen en symbolen bij. Dit kun je ook weer doen op sticky notes. Schets op elke sticky één symbool.

2. Structuur of template

Nu je verhaal duidelijk is ga je aan de slag met de structuur er van. Als het kan bedenk je een metafoor die als kapstok dient voor je tekening. Wil je vertellen over een (jaar-)plan dan is een ‘weg’ bijvoorbeeld een goede metafoor. Voor een (toekomst-)droom zijn wolken in de lucht een mooi en duidelijk beeld en ga zo maar door! Wees niet bang dat je metafoor niet creatief genoeg is. Die veelgebruikte metaforen zijn er niet voor niets!

Soms lukt het niet om een passende metafoor te bedenken, of past het gewoon niet bij het verhaal dat je wilt vertellen om een metafoor te gebruiken. Dat is helemaal ok. Gebruik dan basis elementen zoals kaders om je tekening tot een geheel te maken. Ook fijn: door de afwezigheid van de verbindende template kun je meer focus leggen op de losse onderdelen van je visual en hier meer details in brengen.

3. Schetsen

Als je je verhaal en basissctructuur duidelijk hebt is het tijd om te gaan schetsen! Met potlood schets je een ruwe versie van alle onderdelen van je tekening. Je begint bij de basisstructuur, of metafoor als je die hebt, en werkt van daaruit van de grote naar de kleine elementen.

In de schets hoef je nog niet alles uit te werken. Het gaat er meer om dat alles past en de elementen naar jouw mening goed verdeeld zijn over het papier. Soms teken ik met potlood gewoon een rondje op de plek waar ik een element wil plaatsen, en nog niet eens de figuur zelf!

4. Uitwerken

Ben je tevreden? Dan ga je de tekening echt uitwerken. Als ik met de hand teken doe ik dit eigenlijk altijd op hetzelfde blad als de schets (of de tweede of derde versie hiervan). Zorg dus dat je je potlood maar heel licht aanzet. Begin met de (zwarte) outline van je elementen . Voeg daarna schaduw, details en kleur toe.

Vergeet tot slot je template niet een titel te geven en zet je naam eronder!

Tips

Nog een paar tips om je visual te optimaliseren:

  • Witruimte: zorg voor ruimte tussen de elementen van je tekening. Dit geeft rust en meer overzicht. Daarnaast: ‘less is more’ in de wereld van zakelijk tekenen! Te veel kleuren of elementen maken je tekening onrustig en niet meer te volgen: je weet niet meer waar je moet kijken. Houdt het dus simpel!
  • Ordening: teken dingen die belangrijker zijn voor je verhaal ook groter dan de bijzaken. Ook met kleur kun je ‘ordening’ aangeven in je tekening. Donkere kleuren geven meer gewicht aan een onderwerp dan lichte. Pijlen tekening ik dus bijvoorbeeld ook met een lichte kleur zoals grijs, en titels met bijvoorbeeld donkerblauw.
  • Vlakverdeling: naast tekenen fotografeer ik ook in mijn vrije tijd. Daar leer je over de ‘gulden snede’ om je beeld in balans te brengen. Je kunt deze ook heel goed gebruiken voor de vlakverdeling van je tekening! De snede verdeelt je blad in 9 vlakken door drie horizontale en drie verticale lijnen te trekken. Het idee is dat wij mensen het fijner (en spannender) vinden als elementen op deze lijnen staan of op de kruispunten. Een horizon teken je bij voorbeeld niet in het midden van je blad maar op eenderde van boven (of onderen). En iconen plaats je niet direct in het midden maar op de snede van twee lijnen (dus op eerderde naar links of rechts).
  • Kijk en leer: ik blijf het zeggen: kijk lekker af! Begin gewoon met het gebruiken van templates van anderen en voeg hier je eigen verhaal/ elementen in. Als je dit onder de knie hebt krijg je vanzelf ideeën voor je eigen template!

Ariënne Wunderink - Viva la Visuals

Hi, ik ben Ariënne, zakelijk tekenaar voor (online) ondernemers. Het is mijn missie om ‘serious fun’ te verspreiden in werkend Nederland (werkt het al?) en zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met zakelijk tekenen. Vandaag nog beginnen? Leer zelf tekenen, of laat mij het voor je doen!

Duik verder in de wereld van Zakelijk Tekenen

Ariënne Wunderink - Gratis Webinar Zakelijk Tekenen en Creativiteit

Laagdrempelig kennismaken met zakelijk tekenen?

Doe mee met mijn gratis mini challenge en ontdek hoe makkelijk en leuk tekenen kan zijn! Leer waarom tekenen zo goed werkt. Hoe jij met eenvoudige tekeningen zelf jouw verhaal tot leven brengt. En kom in de creatieve flow!