Aan de slag met je Symbolen Bibliotheek

Welke variant van visueel werken je ook toepast, je gebruikt altijd symbolen. Hoog tijd om met je eigen ‘bieb’ aan de slag te gaan dus!

Voordat je met je eigen Symbolen Bibliotheek aan de slag gaat is het handig dat je bekend bent met het ‘Visuele Alfabet’. Zegt dit je (nog) niks? Lees dan eerst even deze blog.

Je bieb aanleggen

Heb je de basis onder de knie en wat geoefend met je eerste symbolen? Dan is het tijd om jouw symbolen ‘database’ uit te gaan breiden. Maak symbolen voor termen die je veel gebruikt, of thuis of op je werk veel tegenkomt.

Begin klein om het leuk te houden. Breid je bieb bijvoorbeeld elke dag uit met één symbool, of besteed er 5 minuten per dag aan. Inspiratie nodig? Schrijf gedurende de dag termen op een blaadje die je wilt uitbeelden zodat je er later mee aan de slag kunt. Of kies een thema uit, bijvoorbeeld iets met je vakgebied, je bedrijf of hobby, en bedenk hier binnen 5 minuten zo veel mogelijk woorden en vervolgens symbolen bij.

Als je zo elke keer een beetje doet heb je binnen no-time een prachtige bieb!

Hieronder twee voorbeelden uit mijn eigen biebje. Samen met een vriendin werk ik tijdens creatieve dates steeds 4-5 woorden uit. Heel gezellig en erg leuk en inspirerend om samen te doen!

Je Visuele Bibliotheek organiseren

Ik raad je aan je symbolen te verzamelen op één plek. Zo kun je ze makkelijk terugvinden. Je hebt veel verschillende manieren om je Symbolen Bibliotheek te organiseren. Ik noem er een aantal:

  • Losse A4’s: op elk vel kun je één of meerdere woorden verbeelden. Deze kun je bijvoorbeeld verzamelen in een mapje. Met vakjes kun je het vel opdelen.
  • Een boekje: met op elke bladzijde een ‘verbeeldwoord’, zoals mijn boekje hierboven.
  • Kaarten(bak): elk symbool op een losse kaart. Deze en bovenstaande methodes zijn vooral handig als je eigenlijk altijd op dezelfde plek tekent.
  • Digitaal: bijvoorbeeld door foto’s te maken met je mobieltje en deze in een apart mapje op te slaan op je telefoon of computer. Of maak een (privé) bord aan op Pinterest.

Je kunt er daarbij voor kiezen om de symbolen te sorteren op de naam van het icoon of op de naam van hetgeen het symbool verbeeldt. Aan jou de keus!

Nog wat tips:

  • Houd het simpel!
    Symbolen met veel details zijn lastiger te tekenen en kosten ook meer tijd. Deze zal je dus ook minder snel gebruiken als je visuele aantekeningen maakt en snel wilt meetekenen/-schrijven.
  • Kijk lekker af
    Je hoeft het echt niet allemaal zelf te bedenken! Integendeel, door af te kijken leer je super veel. Kijk voor inspiratie dus gerust bij anderen, op Google of gebruik bijvoorbeeld The Noun Project.
  • Hergebruik
    Symbolen kan je vaak voor meerdere betekenissen gebruiken. Handig! Ik gebruik uitroeptekens bijvoorbeeld om zowel acties en belangrijke conclusies aan te duiden wanneer ik aantekeningen maak tijdens een vergadering. En een lampje kan zowel het woord ‘creativiteit’ als ‘idee’ verbeelden.

Super leuk om te doen toch? 
Ik hoop dat je al enthousiast bent, want we zijn pas net begonnen. In mijn volgende blog(s) ga ik je vertellen hoe je concreet aan de slag kunt gaan en je symbolen kunt inzetten in visuele werkvormen.

Ariënne Wunderink - Viva la Visuals

Hi, ik ben Ariënne, zakelijk tekenaar voor (online) ondernemers. Het is mijn missie om ‘serious fun’ te verspreiden in werkend Nederland (werkt het al?) en zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met zakelijk tekenen. Vandaag nog beginnen? Leer zelf tekenen, of laat mij het voor je doen!

Duik verder in de wereld van Zakelijk Tekenen

Ariënne Wunderink - Gratis Webinar Zakelijk Tekenen en Creativiteit

Laagdrempelig kennismaken met zakelijk tekenen?

Doe mee met mijn gratis mini challenge en ontdek hoe makkelijk en leuk tekenen kan zijn! Leer waarom tekenen zo goed werkt. Hoe jij met eenvoudige tekeningen zelf jouw verhaal tot leven brengt. En kom in de creatieve flow!